Техніка холодного батика

2016-02-05

Одним з найважливіших завдань сучасної освіти є створення необхідних умов для формування творчої особистості, реалізації її природних здібностей. Сьогодні декоративно-ужиткове мистецтво є важливою складовою частиною позашкільної освіти. 5 лютого під час засідання методичного об’єднання керівників гуртків ЦДЮТ науково-технічного напряму Тищенко М. В. (керівник гуртка «Декоративно-прикладне мистецтво») провела майстер-клас для всіх бажаючих ознайомитись з технікою холодного батика.

З глибокої давнини мистецтво розпису тканини розвивали багато народів світу - індійці, китайці, єгиптяни, перуанці, але найвищого розквіту – рідкісної художньої досконалості та виняткової технічної витонченості – воно досягло на Яві.

Батик - це узагальнена назва різноманітних способів ручного розпису тканини. В основі всіх цих прийомів лежить принцип резервування, тобто покривання шаром, що не пропускає фарбу, тих шматків тканини, які повинні залишитись не зафарбованими й утворити візерунок. Цей спосіб одержання на тканині малюнка, ще з незапам’ятних часів, використовували в Древньому Шумері, Шрі – Ланці, в Індокитаї, в африканських країнах. Сучасні техніки розпису тканини дуже різноманітні. Батик увібрав у себе особливості й художні прийоми багатьох образотворчих мистецтв - акварелі, графіки, мозаїки. Значне спрощення прийомів розпису, в порівнянні з традиційними техніками, й різноманіття спеціальних засобів дозволяє розписувати різні деталі одягу, предмети інтер’єру, картини на шовку навіть тим, хто ніколи раніше не займався оформленням тканини. Тож і учасники майстер-класу спільними зусиллями всього за півгодини створили яскраву композицію за мотивами народного розпису з допомогою техніки холодного батика.

Гавриленко Н.І., методист ЦДЮТ

/Files/images/DSCN0033.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 284

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.